Mindst fraværende politiker

- Liste over de 15 oftes tilstedeværende MF'ere i Folketinget


Listen nedenfor viser de 15 medlemmer af Folketinget, der har den laveste fraværsprocent, når det kommer til afstemninger i folketingssalen. Det er kotume, at mandaterne fra Grønland og Færøerne ikke deltager i afstemninger, såfremt spørgsmålet ikke har landenes særlige interesse. Listen er sorteret efter, hvor mange afstemninger MF'erne har deltaget i. Hvis en MF'er ikke har været medlem hele perioden, vil politikeren således kunne have en lavere fraværsprocent end MF'ere højere oppe på listen.


Nr. Navn Parti Fraværsprocent
1 Christian Rabjerg Madsen Socialdemokraterne 7.35 %
2 Anni Matthiesen Venstre 7.5 %
3 Trine Bramsen Socialdemokraterne 8.91 %
4 Henrik Dahl Liberal Alliance 9.24 %
5 Jan Erik Messmann Dansk Folkeparti 13.25 %
6 Rasmus Horn Langhoff Socialdemokraterne 13.59 %
7 Peter Juel Jensen Venstre 13.92 %
8 Bjarne Laustsen Socialdemokraterne 14.25 %
9 Jakob Sølvhøj Enhedslisten 14.59 %
10 Jens Joel Socialdemokraterne 14.92 %
11 Daniel Toft Jakobsen Socialdemokraterne 15.26 %
12 Marcus Knuth Venstre 15.48 %
13 Henrik Brodersen Dansk Folkeparti 15.59 %
14 Erik Christensen Socialdemokraterne 16.04 %
15 Pernille Bendixen Dansk Folkeparti 16.37 %


Mindst fraværende efter parti

- Liste over partiernes fravær


Nedenfor vises en liste over partiernes gennemsnitlige fraværsprocent. Hvis et Folketingsmedlem har skiftet parti i valgperioden er personens fravær fordelt mellem de pågældende partier.

Nr. Parti Fraværsprocent
1 Alternativet 36 %
2 Enhedslisten 37 %
3 Det Konservative Folkeparti 38 %
4 Socialdemokraterne 38 %
5 Dansk Folkeparti 39 %
6 Liberal Alliance 39 %
7 Venstre 40 %
8 Det Radikale Venstre 41 %
9 Socialistisk Folkeparti 44 %
10 Inuit Ataqatigiit 87 %
11 Tjodveldi 98 %
12 Siumut 99 %
13 Uden for gruppe 100 %
14 Javnadarflokkurin 100 %Clearingsaftaler

De såkaldte "clearingsaftaler" i folketinget har betydning for fraværsprocenten. Aftalerne sikrer, at et antal folketingsmedlemmer fra hver partigruppe kan få 'fri' fra afstemningerne i folketingssalen, uden at der derved rokkes ved, hvilke partier der har flertal i Folketinget. Clearingaftalerne giver dermed mulighed for, at de politiske aktiviteter ikke går i stå, selv om der er møde og afstemninger i salen. Aftalerne giver plads til, at medlemmerne kan deltage i f.eks. politiske møder eller deltage i andre aktiviteter uden for Christiansborg, uden at afstemningerne i folketingssalen af den grund får et utilsigtet udfald.

I praksis indgås aftalerne typisk ved, at partigrupperne parvist aftaler for en hel folketingssamling, hvor mange medlemmer hver partigruppe kan 'cleare' hos hinanden - Dvs give lov til at blive væk fra afstemningerne, fordi den politiske modpart også beder et antal medlemmer blive væk.

Der kan maksimalt cleares 70 folketingsmedlemmer, men det er ikke således, at der konstant skal være 70 medlemmer af Folketinget, der ikke deltager i afstemningerne. Man clearer kun det antal folketingsmedlemmer, der konkret er behov for. Det er typisk gruppesekretæren i den enkelte folketingsgruppe, som koordinerer fordelingen af clearingerne og sikrer, at man kan stille med det aftalte antal medlemmer ved eventuelle afstemninger (kilde Folketingets oplysning). Clearingsaftalerne kan langt fra forklare alle MF'ernes fravær.
Buhl & Rasmussen
CC-BY 4.0 licens        [ Kontakt ] [ FAQ ]