Bemærk: Hvemstemmerhvad.dk er senest opdateret med oplysninger fra folketingssamlingen 2016-2017 1.
Har du brug for nyere tal, kan du kontakte os eller prøve via ft.dk.

Højeste fraværsprocenter

- Liste over de 15 oftest fraværende politikere i Folketinget


Listen nedenfor viser de 15 medlemmer af Folketinget, der har den højeste fraværsprocent når det kommer til afstemninger i folketingssalen. Det er kotume at mandaterne fra Grønland og Færøerne ikke deltager i afstemninger såfremt spørgsmålet ikke har landenes særlige interesse, derfor er politikere fra disse partier sorteret fra. Listen er sorteret efter hvor mange afstemninger de forskellige medlemmer har været fraværende til, hvis et medlem har haft orlov fra Folketinget eller er inde som suppleant, vil den tid de ikke har været medlem ikke blive medregnet i fraværsprocenten.


Den tomme folketingssal
Nr. Navn Parti Fravær
1 Aleqa Hammond Uden for gruppe 99.64 %
2 Mette Frederiksen Socialdemokraterne 99.1 %
3 Lars Løkke Rasmussen Venstre 98.56 %
4 Søren Espersen Dansk Folkeparti 98.29 %
5 Peter Skaarup Dansk Folkeparti 98.2 %
6 Henrik Sass Larsen Socialdemokraterne 96.4 %
7 Martin Henriksen Dansk Folkeparti 90.91 %
8 Pia Olsen Dyhr Socialistisk Folkeparti 91.16 %
9 Morten Østergaard Det Radikale Venstre 90.73 %
10 Kristian Thulesen Dahl Dansk Folkeparti 90.64 %
11 Nicolai Wammen Socialdemokraterne 88.57 %
12 Uffe Elbæk Alternativet 88.12 %
13 Anders Samuelsen Liberal Alliance 87.49 %
14 Kristian Jensen Venstre 87.22 %
15 Christine Antorini Socialdemokraterne 85.33 %


Clearingsaftaler

De såkaldte "clearingsaftaler" i folketinget har betydning for fraværsprocenten. Aftalerne sikrer, at et antal folketingsmedlemmer fra hver partigruppe kan få 'fri' fra afstemningerne i folketingssalen, uden at der derved rokkes ved, hvilke partier der har flertal i Folketinget. Clearingaftalerne giver dermed mulighed for, at de politiske aktiviteter ikke går i stå, selv om der er møde og afstemninger i salen. Aftalerne giver plads til, at medlemmerne kan deltage i f.eks. politiske møder eller deltage i andre aktiviteter uden for Christiansborg, uden at afstemningerne i folketingssalen af den grund får et utilsigtet udfald.

I praksis indgås aftalerne typisk ved, at partigrupperne parvist aftaler for en hel folketingssamling, hvor mange medlemmer hver partigruppe kan 'cleare' hos hinanden - Dvs give lov til at blive væk fra afstemningerne, fordi den politiske modpart også beder et antal medlemmer blive væk.

Der kan maksimalt cleares 70 folketingsmedlemmer, men det er ikke således, at der konstant skal være 70 medlemmer af Folketinget, der ikke deltager i afstemningerne. Man clearer kun det antal folketingsmedlemmer, der konkret er behov for. Det er typisk gruppesekretæren i den enkelte folketingsgruppe, som koordinerer fordelingen af clearingerne og sikrer, at man kan stille med det aftalte antal medlemmer ved eventuelle afstemninger (kilde Folketingets oplysning). Clearingsaftalerne kan langt fra forklare alle MF'ernes fravær.Højeste fraværsprocenter efter parti

- Liste over partiernes fravær


Nedenfor vises en liste over partiernes gennemsnitlige fraværsprocent. Hvis et Folketingsmedlem skifter parti i valgperioden, vil politikerens fravær blive fordelt mellem de respektive partier alt efter hvor langt henne i perioden partiskiftet har fundet sted. Bemærk at det er kotume, at mandaterne fra Grønland og Færøerne ikke deltager i afstemninger, såfremt spørgsmålet ikke har landenes særlige interesse.

Nr. Parti Fraværsprocent
1 Javnadarflokkurin 100 %
2 Uden for gruppe 100 %
3 Siumut 99 %
4 Tjodveldi 98 %
5 Inuit Ataqatigiit 89 %
6 Socialistisk Folkeparti 44 %
7 Det Radikale Venstre 41 %
8 Venstre 40 %
9 Dansk Folkeparti 40 %
10 Liberal Alliance 39 %
11 Socialdemokraterne 37 %
12 Alternativet 37 %
13 Enhedslisten 36 %
14 Det Konservative Folkeparti 36 %
Sidst opdateret: 19/06-2024
CC-BY 4.0 licens        [ Kontakt ] [ FAQ ]